N-am cum sa va mint – Masinaria Cehov e un spectacol riscant. Riscant pana la absurd, sau dimpotriva, incepand cu absurdul, nimic din ce are povestea spusa de elevii lui Cristian Bajora pe scena nu e sigur.
Ca sa intelegeti spectacolul, trebuie sa fiti familiarizati cu personajele lui Cehov, dar si cu Cehov insusi, care apare pe picior de egalitate – artist si arta – in secvente haotice despre lumi care se intrepatrund si minti bolnave.
Trebuie musai sa stiti cate ceva despre viata marelui dramaturg si scriitor, care a fost de asemenea un medic reputat si un bolnav de tuberculoza.
Trebuie sa stiti lucrurile astea, pentru a-i intelege delirul creator si pentru a simti neputinta lui cand se vede inconjurat de fiecare din creatiile sale, toate de o mie de ori mai vii ca el.
Trebuie sa stiti Livada cu visini si zborul pescarusului, sa cunoasteti drama Anei Petrovna si pe cele trei surori, sau macar sa fi trecut in vizita pe la unchiul Vania.
Spectacolul e de asa natura incat impleteste scene aparent aleatorii intr-un mod in care teatrul absurd ii da un sens. Masinaria din titlu este o metafora superb realizata, chiar daca mult prea curajoasa pentru un public nepregatit. Spun nepregatit, pentru ca in sala s-a ras de multe ori cand nu aceasta era reactia sperata, si nu s-a reactionat atunci cand ar fi trebuit. Spun nepregatit, pentru ca am uneori senzatia ca oamenii inca merg la teatru dorindu-si sa vada povestile lui Michael Bay pe o scena vie.
Si pentru ca e nepregatit, mi se pare de o mie de ori mai mult de apreciat efortul unor actori adevarati, care au luptat sa-si transmita mesajul cu ajutorul unui spectacol incredibil. Da, am plans si de data asta, martor tacut al unei suferinte deopotriva fizice si sufletesti, am plans si am ras in fata unor oameni care au venit sa-mi arate tot ce au ei mai bun si care mi-au demonstrat ca teatrul darama orice bariere in tine. Masinaria Cehov e un spectacol complet, sincer, dezbracat de inhibitii, dorinte si regrete, si pentru asta sunt fericita ca am avut ocazia de a-l trai langa scena.
Ne vedem la teatru!
Spectacolul face parte din evenimentul aniversar TeenMedia Academy, care serbeaza 6 ani de cursuri de actorie.