Review – Clinica Sinucigașilor

Clinica Sinucigasilor - afis micDespre oamenii frumoși care lucrează la În Culise am numai cuvinte de laudă. Spectacolele lor întotdeauna mișcă, și întotdeauna livrează hohote de râs în sală, fără să aibă un public țintă. Știu doar că de fiecare dată am plecat de la ei cu gura strâmbă de atâta râs, și am vrut întotdeauna mai mult.

Și totuși… Clinica Sinucigașilor, în regia lui Cristian Bajora și urmând un text scris de Gabriela Mihalache este… Altfel. Cu totul și cu totul altfel. Oamenii în jurul meu râdeau la replicile amuzante, credeți-mă că erau amuzante, dar pe mine m-a mișcat tragedia din spatele cuvintelor.

Ești angoasat, stresat, obosit și tulburat? Bine-ai venit la Clinica Sinucigașilor, locul unde toate neliniștile tale vor lua sfârșit! Într-o lume în care depresia e ”la moda”, trebuie să facem haz de necaz și să privim moartea prin ochii divertismentului. Așa s-a născut această drama-comedy deosebit de amuzantă și extrem de actuală, care accentuează contrastul dintre o normalitate depresivă și frumusețea vieții, care oricum e prea scurtă!

În Clinica Sinucigașilor m-am reîntâlnit cu Maria Popovici, de care m-am îndrăgostit (la propriu) când am văzut Ghengbeng. Maria are o voce care pur și simplu ți se întipărește pe creier, e o prezență pe care o recunoști instantaneu, din o mie de oameni, și mi-a plăcut faptul că rolul ei din Clinică… a confirmat bănuiala mea inițială în legătură cu talentul ei.

Clinica Sinucigasilor6micGrațiela Popa este, din câte am înțeles, fostă invatatica a cursurilor de la Teen Media, și faptul că a reușit să fie ATÂT de convingătoare într-un rol solicitant m-a făcut să exclam, pe silent, evident, „chapeau bas!” de câteva ori.

Clinica Sinucigasilor10micPaul Alexandru, fost coleg de scenă cu Maria Popovici în Ghengbeng, se „joacă” cu un personaj, și o face la un mod interesant de intens. Rolul lui Dănuț nu e foarte dificil, dar Paul owns it on so many levels, e o plăcere să-l vezi pe scenă febril, disperat, împăcat cu soartă, plin de speranță, și fonfăit pe deasupra!Clinica Sinucigasilor8mic

Cu Ștefan Nistor m-am văzut prima dată la Scrisori către Rita, și va garantez că nu va fi ultima oară. La câtă carismă are omul asta, ține sală în frâu cu o singură privire și un singur cuvânt, și nu o să vă pară rău dacă pariați pe numele lui când alegeți un spectacol.

Alex Vlad face un pic notă discordantă cu subiectul Clinicii…, cu toată energia lui debordantă și aproape electrizantă, și adună în personajul lui furii și frustrări care ne macină pe toți, cu atâta naturalețe încât mai că-ți vine și ție să faci la fel.

La Clinica Sinucigașilor m-am dus pregătită să râd, și am plecat plină de gânduri și idei care și-au făcut cu greu loc pe foaie. În aparență simplu, subiectul m-a destabilizat un pic și m-a dat peste cap, dar pentru mine asta e un semn de câtă profunzime aduce arta în viața noastră, și câte gânduri și emoții naște în noi, fără că măcar să ne dăm seama.

Și dacă nu pentru asta o savurăm, atunci de ce o mai căutăm?

Clinica Sinucigașilor are premiera pe 25 ianuarie, la noul sediu În Culise, de pe Hristo Botev, nr. 25.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.