Bucureștiul citește poezie – Seara George Bacovia

Ieri am participat, mai mult din întâmplare, la un eveniment realizat de membrii ARCEN. ARCEN înseamnă Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate și e un grup de tineri care vor să împrăștie puțină cultură prin praful Bucureștiului.

Aseară l-am ascultat pe Bacovia și l-am recitit cu ochii minții, în cadrul spectacolului-eveniment de la Cinemateca Eforie. Trebuie să recunosc că e unul din cinematografele mele preferate, din cauza aerului de vechi și din cauză că acolo mereu rulează filme… Să le spunem diferite de restul filmelor din cinematografe. Plus, are și valoare sentimentala pentru mine.

Voluntarii ARCEN au urcat pe scenă, într-un spectacol destul de bine realizat, și l-au prezentat pe Bacovia unui public deschis și bucuros de poezie. Muzica, un pian trist pe fundal, și proiecțiile (fotografii de Mirona Radu și picturi de am-uitat-cine-și-îmi-pare-rău) au întregit tabloul dezolant din poezia bacoviană.

Într-adevăr, talentul actoricesc a șchiopătat pe alocuri, alteori a fost un pic prea mult, dar în final, bucuria de a vedea și altceva, care până la urmă a fost mai bun decât multe din filmele făcute în ultimii ani, a depășit acest neajuns. Credeam că voluntarii ARCEN sunt studenți la teatru sau ceva pe-acolo, dar uitându-mă pe pagina organizației, văd că sunt oameni de la Geografie, Istorie, ASE, așa că pot trece cu vederea momentele în care jocul n-a fost suficient, momente oricum înnobilate de plăcerea și pasiunea depusă de ei.

Surpriza serii pentru mine a fost momentul în care organizatorii au împărțit microfonul cu publicul, pentru a-i lăsa să recite din Bacovia. Cu un volum de poezii în brațe, rămas cadou (din ce am înțeles), fiecare se putea apropia de scenă pentru a citi din poetul nostru trist.

După citirea versurilor bacoviene, organizatorii au anuțat alte evenimente, unul pentru aprilie (Ceai, biscuiți, Cultură și Normalitate) și unul de citire de poezie (dar n-au vrut să divulge misteriosul poet) în luna mai.

Mi-a plăcut seara de poezie, în vâltoarea evenimentelor uităm să ne oprim pentru o clipă pentru a vedea și altceva. Mai multe informații despre ARCEN și evenimentele organizate de ei puteți găsi aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.